Saturday, May 08, 2010

andai kau tahu


kita masak paprik, pastu rasa sedap sangat. semua orang suka. semua orang berebut2 makan sampai habis paprik tu. pastu kita pun janji lah, esok kita masak semula paprik tu, masak exactly macam yang kita masak semalam. tapi bila kita masak semula, ikut resepi yang sama sebijik macam resepi semalam tu, rasa dia tetap tak sama. tetap tak sesedap paprik yang semalam tu. kenapa eh?


biasanya, benda yang dah jadi second time ni dah tak best macam the first one. samalah macam kita pergi Lost World of Tambun for the first time. sure excited gila time tu. so, first experiene tu akan jadi sangat best, sangat bermakna. tapi bila dah pergi lagi skali, keseronokan dia dah tak sama. sebab kita dah tau semua mainan yang ada kat sana. semua kita dah pernah try.


and the same goes to relationship jugak. tak percaya cuba tanya kawan2 ke siapa2 yang korang kenal, yang pernah couple, then break, then couple balik. tanya dorg, sama ke tak perasaan bila couple balik tu? excitement dia sama tak macam masa mula2 couple dulu. ada tak angau2 macam mula2 couple dulu? maybe certain people rasa lagi seronok, tapi majoritinya akan kata, tak sama dah.


dalam mood2 nak pergi intern, cari kerja, pergi interview semua bagai ni, benda ni pun applicable jugak. contohnya kita apply kerja satu company ni. tiba-tiba masa hari interview tu, kita tak sihat. and kita tak dapat buat the best untuk interview tu. so, kita pun cakap la kat interviewer tu, boleh tak bagi kita peluang kedua untuk interview then kita bagilah lah alasan2 kita semua. and interviewer tu baik hati, suruh kita datang semula untuk interview the next week. so, for sure interviewer tu mengharapkan kita buat wayyyy better dari the previous time tu kan. and kita pun mesti rasa tertekan untuk memberikan yang terbaik untuk interview tu. see, mood dia dah tak sama macam the first time.


kesimpulannya, jangan sia-siakan peluang yang kita ada. even kita diberi peluang kedua pun, cuba yang TERbaik sebab orang akan expect more bila dia memberikan kita peluang kedua. and kalau kita betul2 mahukan sesuatu benda tu, tunjukkan yang kita betul2 mahu. tunjukkan yang kita betul2 bersungguh-sungguh. and tak semua orang sudi nak bagi kita peluang kedua. :)



6 comments:

eicH said...

oh sungguh bermakne belle! haha

beLLe said...

ahhaha. matanggggg sangat kan?

hazirahamzah said...

sgt! :) haha

beLLe said...

sejak2 umur dah jadik PULUHan ni haaaa. hahaha :)

kalai N kalai said...

:O

Nabila said...

amende :O nyeeee